Początek jesieni

25 listopada 2021

Sałatka imieninowa

 Sałatka imieninowa z przepisu mojej koleżanki, trochę ją zmodyfikowałam, bardzo smaczna, taka trochę inna, a sprawdza się na różne okazje. Połączenie różnych smaków, słonego i słodkiego, ale też mięsa i sera, do tego jeszcze warzywa, a wszystko polane sosem na bazie majonezu, sprawia iż sałatka ma niepowtarzalny smak. Porcja jest duża, taka na spotkanie rodzinne, ale jeśli chcemy tylko np. na kolację, możemy zrobić z połowy składników.



Składniki:

  • 1 kalafior
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 ser typu Feta
  • 1 puszka ananasa w syropie
  • 3 łyżki nasion słonecznika
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
  • 4 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Do tej sałatki pierś z kurczaka może być gotowana, wędzona lub pieczona, każda się sprawdzi. Kalafiora podzielić na różyczki, wrzucić do lekko osolonej i wrzącej wody i ugotować, ale uważać żeby nie rozgotował nam się, powinien być lekko twardy. W  salaterce ułożyć wystudzonego kalafiora, dodać pokrojoną  w kostkę i ugotowaną pierś z kurczaka. Ananasa odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę i wyłożyć na pierś z kurczaka. Ser typu feta pokroić w kostkę, posypać  sałatkę, a na wierzch dodać odsączoną kukurydzę. Nasiona słonecznika uprażyć lekko na suchej patelni i wystudzić. Majonez wymieszać z jogurtem, dodać przeciśnięty czosnek, szczyptę pieprzu, wymieszać i polać po wierzchu sałatkę. Na koniec sałatkę posypać uprażonymi nasionami słonecznika.


2 komentarze: