Początek jesieni

18 listopada 2021

Drożdżówki zakręcone

 Drożdżówki to pyszne małe bułeczki maślane, bez nadzienia, czyli jak mówiła moja babcia "bez duszy" , zakręcone, takie pamiętam z dzieciństwa. Przepis od lat w mojej rodzinie, a bułeczki znikały jeszcze ciepłe, z kubkiem mleka, a na drugi dzień drożdżówki smakują na śniadanie, z masłem, bo do kolacji już ich nigdy nie było. 


Składniki:

  • 500 gramów mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka( nie pełna)
  • 40 gramów drożdży
  • 60 gramów masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • 1 żółtko do posmarowania bułeczek



Wykonanie:

Drożdże rozkruszyć, dodać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, dolać trochę ciepłego mleka, wymieszać i zostawić, aby podrosły. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę na bułeczki przesiać, dodać utarte żółtka, wyrośnięte drożdże i wyrabiać ręką, lub mikserem dodając po trochu mleko. Masło rozpuścić. Gdy składniki ciasta się połączą, dodać masło i wyrabiać, aż ciasto będzie odchodziło od miski i rąk. Ciasto przykryć i zostawić, aby podrosło. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i zagnieść je jeszcze raz, złożyć na pół i uformować kulę. Kulę ciasta podzielić na pół, a każdą połowę podzielić na równe 10 kawałków. Drożdżówki formować robiąc z ciasta wałeczek, przewiązać go na pól, zrobić supeł, a potem każdy koniec włożyć w środek bułeczki. Można też bułeczki zrobić z wałeczka złożonego na pół i zakręconego jeden z drugim, wszystko zależy jak nam się podoba. Drożdżówki ułożyć na formie wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić jeszcze przykryte ściereczką na około pół godziny, aby podrosły. Piekarnik nagrzać do 170 stopni góra-dół. Drożdżówki posmarować rozmąconym żółtkiem z dodatkiem łyżki mleka, wstawić do piekarnika i piec około 20 minut do ładnego zrumienienia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz