Początek jesieni

20 października 2021

Sałatka z jarmużem i gruszką

 Jarmuż jest bardzo zdrowy, teraz akurat sezon, dlatego powinniśmy jeść go jak najwięcej, najlepiej surowy, wtedy nic nie traci ze swoich właściwości. Sałatka z jarmużem jest bardzo prosta, szybka i smaczna, dodatek gruszki dodaje jej naturalnej słodyczy, a pomidor lekko zakwasza, co w sumie nadaje jej niepowtarzalny smak.





Składniki:

  • 3-4 liście jarmużu
  • 1-2 gruszki
  • 1 pomidor
  • 3 suszone pomidory
  • 1 łyżka nasion słonecznika

Sos:

  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka oleju od suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu

Wykonanie:

Liście jarmużu dokładnie umyć i osuszyć, oberwać twarde łodygi, a same listki drobno pokroić, lub porwać na małe kawałki, a następnie ułożyć na półmisku. Gruszki obrać ze skórki, wydrążyć środek z nasionami, pokroić w kostkę i wyłożyć na jarmuż. Suszone pomidory pokroić w paseczki, a świeży pomidor umyć i pokroić w cząstki, wszystko dodać do sałatki. Słonecznik uprażyć chwilę na suchej patelni i posypać sałatkę. Składniki sosu wymieszać, aż powstanie jednolita emulsja, polać sałatkę na 15 minut przed jedzeniem, aby smaki się połączyły. Ocet jabłkowy można zastąpić cytryną.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz