Początek jesieni

26 października 2021

Gulasz wieprzowy

 Gulasz to danie bezproblemowe, można zrobić go od razu więcej, nie traci na swoim smaku,  a podany jednego dnia z kaszą, a następnego z kluskami śląskimi smakuje trochę inaczej. Dziś gulasz jeden z moich ulubionych z szynki, ale może być też łopatka, raczej chude mięso. 



Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej tzw. kulki
  • 1-2 cebule
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • pieprz
  • sól
  • 1/4 łyżeczki majeranku
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę, tak jak lubimy, chociaż mniejsze kawałki szybciej się gotują. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Do osuszonego i pokrojonego mięsa wsypać łyżkę mąki i wymieszać, tak aby każdy kawałek lekko był oprószony mąką. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz i wkładać kawałki mięsa, smażyć z każdej strony. Po chwili dodać cebulę, smażyć wszystko chwilę mieszając cały czas. Gdy cebule się zeszkli dodać słodką paprykę wymieszać i od razu podlać szklanką wody, papryka bardzo szybko się pali i robi się gorzka, dlatego musimy od razu dodać wody. Gdy gulasz się zagotuje, dolewamy jeszcze wody tak, aby przykryła całe mięso, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy grzanie do najmniejszego, przykrywamy patelnię i wolno dusimy. Po 15 minutach doprawiamy gulasz solą, pieprzem, majerankiem i szczyptą papryki ostrej, małą szczyptą, żeby nie było mięso za ostre. Gulasz dusimy aż mięso będzie miękkie, ale nie może się rozpadać. Dzięki temu, że mięso obtoczyliśmy w mące, sos będzie dosyć gęsty. Gotowy gulasz podajemy z kluskami, kaszą, lub z ziemniakami i z ogórkiem. Przepis na kluski śląskie w linku Kluski śląskie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz