Początek jesieni

30 lipca 2021

Sałatka na zimę bez pasteryzowania

 Sałatka na zimę z ogórków, cebuli, cukinii i marchwi, smaczna, słodko-kwaśna. Przepis jest prosty, składniki sałatki krótko gotujemy i gorącą sałatkę wkładamy do słoików. W zimie mamy gotowy dodatek do obiadu, czy do kanapek. W sałatce możemy wykorzystać większe ogórki.



Składniki:

  • 4 kg ogórków
  • 500 gramów cebuli
  • 500 gramów marchwi
  • 1 kg obranej cukinii
  • garść zielonej natki pietruszki
  • 2 łyżki soli

Zalewa:

  • 10 łyżek cukru
  • 250 ml oleju
  • 250 ml octu 10%
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 4 liście laurowe

Wykonanie:

Ogórki umyć, obrać i pokroić na plastry o grubości 1,5 mm, małe ogórki można pokroić ze skórką. Tak samo pokroić obraną i umytą marchew. Cukinię obrać i pokroić w kostkę, lub plasterki. Cebulę pokroić w piórka. Wszystkie warzywa przełożyć do miski, zasypać solą i zostawić na godzinę, aby puściły sok. Przygotować słoiki: umyć je i wyparzyć. Gdy warzywa puszczą sok, odcedzić je, przełożyć do garnka dodać cukier, olej i przyprawy, następnie wszystko zagotować, zmniejszyć grzanie i gotować wolno 10 minut. Do sałatki dodać zieloną natkę pietruszki drobno pokrojoną i ocet, zagotować i gorącą nakładać do słoików, zakręcać i postawić do góry dnem, a następnie przykryć kocykiem. Z porcji tej wyszło 16 słoików o pojemności 280 ml.

2 komentarze:

  1. Czy te ogórki wraz z pozostałymi warzywami gotuje się wraz z zalew

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak pisze w przepisie, odcedza się warzywa od wody z solą, gotuje się z olejem i z cukrem 10 minut, a potem dodaje się ocet, zagotować i do wyparzonych słoików.

      Usuń