Początek jesieni

17 maja 2021

Zupa pomidorowa z ryżem

 Zupa pomidorowa to ulubiona zupa w naszym kraju, bardzo dobra i trochę inaczej robiona w każdym domu. Ja taką zupę gotuję na przecierze pomidorowym, który sama robię w słoiki, nie ma on może takiego koloru jak  koncentrat, ale za to są tam tylko pomidory i to z własnej działki. Zupa pomidorowa jest bardzo zdrowa, można ugotować ją na rosole, mięsie wołowym lub na drobiu.



Składniki:

  • 3 udka z kurczaka
  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 opalona cebula
  • 1 łyżka masła
  • gałązka lubczyka
  • zielona natka pietruszki
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka mąki
  • 700 ml przecieru z pomidorów
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • ryż ( u mnie 300 gr)

Wykonanie:

Udka umyć, włożyć do garnka i zalać zimną wodą, u mnie 3litry, zagotować, zebrać szumowiny, dodać liść laurowy, ziele angielskie, obraną i pokrojoną włoszczyznę, zmniejszyć grzanie i wolno gotować, aż mięso będzie miękkie. Ryż ugotować na sypko. Na patelni rozgrzać masło i dodać przecier pomidorowy, lub zmiksowane pomidory, przesmażyć, a następnie wlać do zupy, doprawić solą i pieprzem do smaku. Zupę zagotować, dodać lubczyk, mąkę rozrobić w odrobinie zimnej wody, dodać do zupy i zagotować. Na koniec dodać śmietanę i natkę pietruszki lub koperek. Ryż nałożyć na talerz i polać zupą pomidorową.

Polecam!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

1 komentarz: