Początek jesieni

6 maja 2021

Sernik gotowany na herbatnikach

 Sernik gotowany na herbatnikach to pyszna propozycja dla tych co lubią sernik, a nie lubią piec. Sernik robi się bardzo szybko, a przepis nie jest skomplikowany. Ja robię go często w ciepłe dni, kiedy pieczenie w piekarniku nie należy do przyjemności. Sernik ładnie się prezentuje, dobrze się kroi, tak że można zrobić go nawet dla gości.



Składniki:

  • 700 gramów sera półtłustego
  • 3 jajka
  • 100 gramów masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 budyń duży na 3/4 l
  • 48 sztuk herbatników

Polewa:

  • 3 łyżeczki cukru
  • 50 gramów masła
  • 1 czubata łyżeczka kakao
  • 3 łyżeczki wody

Wykonanie:

Sernik gotowany robi się dosyć szybko, ale bardzo ważne, aby wszystko przygotować wcześniej. Ser zmielić, lub przetrzeć przez praskę. Przygotować formę 26 cm x 20, wyłożyć ją papierem do pieczenia i ułożyć pierwszą warstwę herbatników 4 na 4 czyli 16 sztuk. Budyń wsypać do miseczki i wymieszać go z mlekiem. Jajka ubić trzepaczką, lub mikserem z cukrem, do masy jajecznej dodać zmielony ser i cukier waniliowy i wymieszać. W garnku, najlepiej o grubym dnie, rozpuścić masło, dodać ser z jajkami i cały czas mieszając rózgą, podgrzewać do zagotowania. Gdy masa serowa się zagotuje, zmniejszyć grzanie i mieszając gotować minutę, wlać rozrobiony budyń i cały czas mieszając zagotować, masa szybko gęstnieje i może się przypalić, dlatego musimy cały czas mieszać. Gorącą połowę masy sernikowej wylewamy na herbatniki, przykrywamy drugą warstwą 16 herbatników, wykładamy pozostałą masę serową i przykrywamy pozostałymi herbatnikami. Składniki polewy podgrzewamy mieszając do rozpuszczenia cukru, a następnie polewamy sernik.

Polecam!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz