Początek jesieni

2 maja 2021

Pasztet drobiowy w słoikach

 Pasztet drobiowy w słoikach to smaczny, zdrowy dodatek do pieczywa. Przepis nie jest trudny, chociaż wymaga trochę pracy, ale robimy większą ilość. która starczy nam na dłuższy czas. Słoiki z pasztetem należy poddać tyndalizacji, czyli pasteryzacji przez trzy dni, zapewni ona nam, że konserwa będzie mogła dłużej stać.


Składniki:

  • 2,5 kg mięsa z drobiu( waga mięsa bez kości)
  • 1,5 kg podgardla bez skóry lub boczku
  • 300 gramów wątróbki
  • 2 czerstwe bułki
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Mięso drobiowe, ja miałam udo z indyka, kurę i połowę kurczaka, podgardle bez skóry, umyć, zalać zimną wodą, zagotować, zebrać szumowiny, dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól do smaku, zmniejszyć grzanie i wolno gotować, aż mięso będzie miękkie. Miękkie mięso obrać z kości. Wątróbkę włożyć do wrzącego wywaru, zagotować i wyjąć, jeśli będzie gotowała się dłużej to może być gorzka. Bułkę namoczyć w wywarze pozostałym po gotowaniu mięsa. Obrane mięso, wątróbkę i odciśnięte z wywaru bułki, zmielić dwa razy przez maszynkę do mięsa. Do zmielonej masy dodać pieprz, dodałam łyżkę, ale dodajemy do smaku, sól, zmieloną gałkę, roztarty w dłoniach majeranek i wyrabiamy ręką, dolewając po trochu wywaru z gotowanego mięsa. Pasztet nie może być za ścisły, ale też i może być rzadki, ja dodałam 1,5 szklanki, ale nie jest to reguła, zależy od mięsa. Słoiki wraz z nakrętkami dokładnie umyć i wyparzyć, aby pozbyć się bakterii. Do słoików nakładać pasztet, ugniatając go, a przy tym wypychając nadmiar powietrza ze słoika, zostawiając 3 cm pustej przestrzeni od brzegu. Można otwarty słoik uderzać dłonią od spodu, aby wyleciało powietrze, Słoiki zakręcić, wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, wlać zimną wodę do 3/4 wysokości słoików, zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno gotować 1 godzinę i 30 minut, na drugi dzień powtórzyć gotowanie, ale już 1 godzinę, a trzeciego dnia gotować 45 minut, Należy sprawdzić ilość wody w garnku i dolać, aby pasztet był zanurzony do 3/4 wysokości, Z porcji tej wyszło 12 słoików o pojemności 300 ml.

Polecam!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz