Początek jesieni

12 maja 2021

Jogurtowiec brzoskwiniowy bez pieczenia

 Jogurtowiec brzoskwiniowy bez pieczenia, bardzo smaczny i szybki. Jest to ciasto bardzo lekkie, którego bazą jest jogurt grecki, z dodatkiem brzoskwini z syropu. Jogurtowiec najlepiej smakuje w upalne dni, ale możemy robić go całym rokiem, sprawdza się o każdej porze roku.



Składniki:

  • 400 ml jogurtu typu greckiego
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 2,5 łyżki cukru pudru
  • 1 płaska łyżka żelatyny
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • wrząca woda 
  • brzoskwinie w puszce ( waga 820 gr)
  • 140 gramów biszkoptów


Wykonanie:

Do jednej galaretki dodać łyżkę żelatyny i szklankę wrzącej wody, mieszać, aż galaretka się rozpuści. Drugą galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie poukładać biszkopty tak, aby przykryły całe dno. Brzoskwinie odsączyć z syropu i pokroić w kostkę. Gdy galaretka z żelatyną przestygnie, ale jest płynna, ubijamy śmietankę z cukrem pudrem na sztywno, dalej ubijając dodajemy po łyżce jogurtu. Do galaretki z żelatyną dodać trochę masy jogurtowej, wymieszać i wlać wszystko do masy jogurtowej, wszystko ubić. Na koniec dodać połowę pokrojonych brzoskwiń i wyłożyć wszystko na biszkopty do tortownicy.  Jogurtowca z brzoskwiniami wstawić do lodówki. Gdy masa  zastygnie, wyłożyć na wierzch pozostałe pokrojone brzoskwinie i zalać  galaretką, gdy zacznie ona lekko tężeć.

Polecam!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz