Początek jesieni

11 marca 2021

Podgardlana kiszka

 Podgardlana kiszka to kiszka z ugotowanego i zmielonego podgardla, doprawiona pieprzem, solą i majerankiem. Jest to sposób na wykorzystanie tłustych części wieprzowiny, jako pyszny dodatek do chleba. Zrobienie  podgardlanej kiszki w domowych warunkach, nie jest trudne, ani drogie, a otrzymamy pyszne smarowidło do chleba.



Składniki:

  • 1,5 kg podgardla bez skóry
  • 500 gramów boczku
  • 2 szklanki tartej bułki
  • 1 czubata łyżka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • ok. 3 łyżek soli ( do smaku)
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • jelita wieprzowe

Wykonanie:

Podgardle i boczek umyć, zalać wodą tak, aby przykryła mięso, zagotować, zebrać szumowinę, dodać ziele angielskie, liście laurowe, łyżkę soli, zmniejszyć grzanie i na wolnym grzaniu ugotować do miękkości podgardla. Miękkie podgardle i boczek, lekko przestudzić i zmielić przez maszynkę do mięsa dwa razy. Bułkę tartą wsypać do miski i zalać wywarem z mięsa. Do zmielonego podgardla i boczku dodać bułkę tartą, łyżeczkę pieprzu i majeranek roztarty w dłoniach, wszystko dokładnie wymieszać, jeśli masa jest za gęsta dodać wywaru, spróbować czy mięso jest dobrze doprawione, musi być ostre, jeśli trzeba dołożyć pieprzu, gdyż podczas parzenia trochę straci na ostrości. Jelita przelać zimną wodą, nadziać kiszki dosyć luźno, aby nie pękały podczas parzenia, końce zawiązać bawełnianą nicią lub sznurkiem. W dużym garnku zagotować wodę, włożyć kiszki podgardlane, zmniejszyć grzanie, muszą się parzyć w temperaturze 80 stopni przez 35 minut. Wyjąć po ugotowaniu i włożyć do zimnej wody, a następnie wyłożyć na stolnicę lub formę do ciasta i wynieść w chłodne miejsce, aby kiszki ostygły.

Zobacz!!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

4 komentarze:

  1. Czy można peklowacć w słoiku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie rozumie pytania, peklowanie to marynowanie mięsa w soli peklowej, najczęściej przed wędzeniem.

      Usuń
    2. A można taką kiszkę włożyć do sloikow?Ile pasteryzować?

      Usuń
    3. Nigdy nie pasteryzowałam kiszki, ale pasztet w słoikach tak, pasteryzuje się przez 3 kolejne dni: pierwszego dnia 1,5 godziny, drugiego godzinę i trzeciego dnia 45 minut. Pozdrawiam!

      Usuń