Początek jesieni

8 lutego 2021

Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem

 Placki ziemniaczane, bardzo proste bez dodatków są pyszne, ale można je podać w wersji wzbogaconej, z gulaszem, sosem czosnkowym, na słodko, a także z twarogiem i łososiem. Takie placki z wędzonym łososiem z dodatkiem twarogu  doprawionego na ostro, sprawdzą się nawet na spotkanie z przyjaciółmi, są smaczne, szybkie i ładnie się prezentują. Składniki podane tak na około cztery osoby, ale zależy od apetytu.





Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • 200 gr twarogu
  • 200 gr łososia wędzonego
  • 4-5 łyżek gęstego jogurtu 


Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, lub skorzystać z pomocy malaksera. Do masy ziemniaczanej dodać jajka, mąkę, sól i pieprz do smaku. Twaróg zmiksować z jogurtem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać tłuszcz, łyżką kłaść porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoto placki ziemniaczane, układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawać na talerzu, na każdy placek położyć łyżkę sera, a na wierzch kawałek wędzonego łososia. Twaróg można zastąpić gotowym serkiem kremowym, lub gęstą śmietaną.

Polecam!!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz