Początek jesieni

18 lutego 2021

Ciasto Hiszpanowiec

 Ciasto Hiszpanowiec, to kakaowy biszkopt przełożony kremem i dżemem z czarnej porzeczki, dla przełamania smaku. Hiszpanowiec nie jest trudnym ciastem, z kremem na bazie budyniu, z nutką kwaśnej czarnej porzeczki, i bakaliami na wierzchu smakuje wybornie. Bakalie mogą być różne, orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe, a nawet tarta czekolada, zależy co lubimy, ważne aby bakalie przykryły cały krem.




Składniki:

  • 6 jaj
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki octu
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki kakao
  • dżem z czarnej porzeczki duży
  • po 3 łyżki rodzynek, orzechów, wiórek kokosowych




Wykonanie:

Białko ubić na sztywno, dodać po trochu cukier, ubijać, aż cukier się rozpuści. Mąkę zmieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Do żółtek dodać olej, ocet i dokładnie wymieszać. Do ubitych białek z cukrem dodać żółtka wymieszane z olejem i octem, ubić wszystko. Do masy jajecznej dodać po trochu mąkę z kakao i delikatnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni góra-dół. Ciasto przełożyć do formy 25 na 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30 minut, sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche.

Krem:

  • 1 budyń duży na 3/4 l
  • 1/2 l mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 kostka masła

Wykonanie:

Budyń rozmieszać w pół szklance mleka, resztę mleka z cukrem zagotować, na gotujące mleko wlać rozrobiony budyń i zagotować, cały czas mieszając. Budyń przykryć i zostawić do wystudzenia, Masło ubić do białości mikserem, ubijając dodawać po łyżce budyniu. 

Zimne ciasto przekroić wzdłuż na dwie części, posmarować cienką warstwą dżemu, a na dżem rozłożyć połowę kremu. Przykryć pozostałym ciastem, znowu posmarować wierzch dżemem, a na wierzch pozostały krem. Całe ciasto posypać bakaliami.

Polecam!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz