Początek jesieni

14 stycznia 2021

Zupa zielona warzywna

 Zupa zielona, pyszna, szybka i zdrowa, ugotowana na rosole z dodatkiem zielonych warzyw kalarepki, brukselki, zielonego groszku i szpinaku, lub jarmużu. Przepis bardzo prosty, taką zupę gotuje się bardzo szybko, można zrobić ją w wersji bezmięsnej, na maśle.



Składniki:

  • 1 kalarepka
  • 100 gram brukselki
  • 100 gram groszku zielonego świeżego, lub mrożonego
  • 100 gram jarmużu lub szpinaku
  • 4 ziemniaki
  • 1litr rosołu
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • zielony koperek

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w niedużą kostkę, tak samo pokroić obraną kalarepkę. Jarmuż, lub szpinak przebrać, oberwać same listki, umyć, zalać wrzącą wodą i zagotować. Do garnka wlać rosół dodać pokrojone ziemniaki i zagotować i dodać pokrojoną kalarepkę. Zmniejszyć grzanie, po 5 minutach dodać umytą brukselkę, a gdy ziemniaki prawie miękkie, wsypać zielony groszek. Szpinak zmiksować na gładką masę dodać do zupy, zagotować, doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny, posypać koperkiem.  Zupę podawać z kleksem śmietany na wierzchu, lub zaprawić śmietaną.

Zobacz!!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz