Początek jesieni

21 stycznia 2021

Pieczeń rzymska z jajkiem

 Pieczeń rzymska z mielonego mięsa wieprzowego, z ugotowanymi na twardo jajkami w środku, zwana też klopsem. Bardzo smaczna, ładnie się prezentuje, idealna na kanapki, ale też na wszelkie uroczystości. Przepis dosyć prosty, każdy kto posiada piekarnik, może taką pieczeń upiec.



Składniki:

  • 1 kg mięsa wieprzowego z łopatki lub z karkówki
  • 5 jaj
  • 1 łyżka soli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki majeranku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/5 szklanki wody
  • 1/4 łyżeczki papryki

Wykonanie:

Mięso musi być średnio tłuste, jeśli jest chuda łopatka, należy dodać trochę boczku, umyć, pokroić na kawałki, posypać solą, można dodać pół łyżki soli peklowej i pół łyżki zwykłej, wtedy pieczeń będzie miała ładny, różowy kolor, zostawić na noc w lodówce. Jajka ugotować na twardo. Rano mięso zmielić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, paprykę i pół łyżki majeranku, wyrabiać ręką, tak jak na kotlety mielone, dolewając po trochu zimnej, przegotowanej wody. Przygotować wąską foremkę, wysmarować ją smalcem, wyłożyć połowę mielonego mięsa, po środku ułożyć obrane jajka wzdłuż formy, przykryć resztą mięsa, dobrze ręką zwilżoną wodą dociskają całą pieczeń. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, pieczeń posypać po wierzchu majerankiem, przykryć folią aluminiową, a następnie wstawić do piekarnika, piec 45 minut, zdjąć folię z wierzchu i piec jeszcze 15-20 minut. Upieczoną pieczeń zostawić do wystudzenia.

Zobacz!!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz