Początek jesieni

4 stycznia 2021

Gołąbki bez zawijania

 Gołąbki bez zawijania, lub oszukane gołąbki jak nie którzy je nazywają, to pyszne danie obiadowe z mięsa mielonego, z dodatkiem pokrojonej kapusty, startej na tarce marchewki, duszone w sosie pomidorowym. Jest to szybkie danie, nie wymaga tyle pracy co typowe gołąbki zawijane w liście kapusty.


Składniki:

  • 500 gram mięsa mielonego
  • 100 gram ryżu
  • 1 duża marchewka
  • 1/4 główki kapusty włoskiej
  • 1 jajko
  • 2 cebule
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 1-2 łyżki przecieru pomidorowego
  • tłuszcz do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • papryka

Wykonanie:

Ryż zalać wrzącą wodą, osolić do smaku i ugotować na półmiękko. Kapustę drobno poszatkować, można użyć każdej kapusty, białej, włoskiej czy pekińskiej. Gorący ryż wyłożyć na poszatkowaną kapustę, wtedy ona zmięknie. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Jedną cebulę pokroić drobno w kostkę, dodać  razem z ryżem, kapustą i marchewką do mielonego mięsa, doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać jajko i dokładnie wyrobić. Z mięsa formować gołąbki, mogą być okrągłe, lub podłużne, każdy obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć na silnym grzaniu z każdej strony gołąbki, pod koniec dodać pokrojoną w piórka cebulę. Całość podlać gorącą wodą, tak aby przykryła gołąbki, zmniejszyć grzanie i wolno gotować około pół godziny, dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką i gotować jeszcze około 15 minut. Jeśli sos jest za rzadki, można zagęścić go jeszcze mąką. 

Zobacz!!!! Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz