Początek jesieni

9 stycznia 2021

Domowa granola

 Granola domowa to pyszne, zdrowe, płatki owsiane z orzechami, suszonymi owocami, nasionami, pieczone w piekarniku, idealne na śniadanie, czy kolację, taka smaczna przekąska. Granola smakuje polana mlekiem czy jogurtem, ale też jako dodatek do deseru.





Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 4 łyżki orzechów 
  • 4 łyżki pestek dyni
  • 4 łyżki nasion słonecznika
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 3 łyżki nasion sezamu
  • 1 łyżkę pokrojonych suszonych moreli
  • 1 łyżkę pokrojonych suszonych śliwek
  • 4 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka oleju

Wykonanie:

Dużą formę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem. Orzechy najlepiej włoskie, laskowe, czy nerkowca, posiekać. W misce wymieszać płatki owsiane, nasiona dyni, orzechy, słonecznik, sezam i miód, wyłożyć całość równomiernie na formę. Piekarnik nagrzać do 160 stopni i piec 10 minut, przemieszać, dodać pokrojone suszone owoce i rodzynki i piec 10 minut, mieszać co jakiś czas, aby wszystko równomiernie się podpiekło. Taka granola jest dobra od razu do jedzenia, czy to z mlekiem, z jogurtem, pozostałą należy przechowywać w szczelnej puszcze, lub w papierowej torbie dwa tygodnie.

Zobacz!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz