Początek jesieni

9 grudnia 2020

Sałatka z jarmużu

 Sałatka z jarmużu, prosta, dosyć szybka i zdrowa. Jarmuż jest to jedno z najzdrowszych warzyw liściastych, bardzo bogaty w witaminy i mikroelementy. Chętnie jedzony w wielu krajach, u nas też coraz częściej gości na stołach.



Składniki:

  • 300 gram jarmużu
  • 1 duże jabłko
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • 1 cebula
  • 100 gram jogurtu naturalnego
  • sól
  • cukier

Wykonanie:

Liście jarmużu oczyścić z ogonków i zgrubiałych części, zalać wrzącą wodą i ugotować na półmiękko. Gorący jarmuż odcedzić, włożyć na chwilę do zimnej wody i wyłożyć na sitko. Pokroić jarmuż na mniejsze kawałki i wyłożyć na półmisek. Jajka ugotowane na twardo obrać i pokroić na kawałki, Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę i wyłożyć na jarmuż, Tak samo pokroić ogórki kiszone i cebulę, dodać do sałatki, posypać pokrojonymi jajkami. Do jogurtu dodać szczyptę cukru i soli, wymieszać i polać sałatkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz