Początek jesieni

12 grudnia 2020

Ciasteczka świąteczne

 Na Święta Bożego Narodzenia zazwyczaj pieczemy pierniki, ale w moim domu piekło się też ciasteczka kruche,  które dekorowało się podobnie jak pierniki: lukrem i czekoladą . Ciasteczka bardzo dobre, bez jajek, kruche, można upiec wcześniej, nie starzeją się szybko, a to dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej. Dekorowaniem ciastek może zająć się cała rodzina i miło spędzić wspólnie czas



.

Składniki:

  • 200 gram smalcu
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 niepełna szklanka mąki ziemniaczanej


Wykonanie:

 Obie mąki  wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać proszek do pieczenia i smalec, posiekać  nożem na drobne kawałki. Na koniec dodać śmietanę gęstą i zagnieść ciasto. Ciasto zagniata się bardzo dobrze, jest miękkie. Ciasto zawinąć w folię i schować do lodówki na pół godziny, aby stężało. Po wyjęciu z lodówki, ciasto wałkować na grubość 5 mm, lekko podsypując mąką i wykrawać foremkami ciasteczka. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni góra-dół. Ciasteczka układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia i piec do lekkiego zrumienienia 12-15 minut. Zimne ciasteczka ozdobić jak się lubi: rozpuszczoną czekoladą lub lukrem. Pyszne też są takie same bez niczego.



Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • odrobina przegotowanej zimnej wody

Wszystkie składniki lukru wymieszać, jeśli jest za rzadki dodać jeszcze cukru, a jeśli za gęsty odrobinę wody. Lukier można zabarwić na kolorowo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz