Początek jesieni

25 listopada 2020

Galaretka z ryby

 Galaretka z ryby, pyszna, zdrowa, idealna na przekąskę, a przepis bardzo prosty. Galaretka z ryby to coś w rodzaju galaretki z nóżek wieprzowych. Gotowana ryba, obrana z ości, pokrojona na drobne kawałki, z dodatkiem marchewki, gotowanego jajka, groszku zielonego, doprawiona pieprzem, solą i zalana galaretką.


Składniki:

  • 600 gram świeżej ryby
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielski
  • 4 ziarna pieprzu
  • sól
  • pieprz
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 jajko
  • 1 łyżka groszku zielonego
  • 1 łyżeczka natki pietruszki

Wykonanie:

Pół litra wody zagotować, dodać obraną marchew, pietruszkę, seler, cebulę, zmniejszyć grzanie, wolno gotować 15 minut. Oddzielnie ugotować jajko na twardo. Rybę dokładnie umyć i oczyścić, włożyć do gotującego wywaru z warzyw, zagotować, zebrać szumowiny, zmniejszyć grzanie, dodać liść laurowy, ziele, pieprz i sól do smaku, gotować wolno 15-20 minut. Wyjąć delikatnie rybę, obrać ją z ości, a mięso pokroić. Marchewkę z wywaru wyjąć i pokroić w kostkę, dodać do ryby. Wywar z gotowania ryby przecedzić, doprawić do smaku solą i pieprzem, musi być ostre, wywaru powinno być półtorej szklanki, jeśli za mało dolać wody. Żelatynę wsypać do szklanki i wlać trochę wrzącego wywaru, wymieszać, gdy się rozpuści, wlać żelatynę do pozostałego wywaru, wymieszać i dodać do ryby, delikatnie połączyć, dołożyć pokrojone na kawałki jajko, groszek konserwowy i natkę pietruszki. Zostawić do wystudzenia, zimną wstawić do lodówki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz