Początek jesieni

11 października 2020

Turecki deser z kaszy manny

 Turecki deser z kaszy manny, bardzo prosty, smaczny z dodatkiem orzechów, idealny na zakończenie obiadu. Można jeść go na ciepło, ale też smakuje zimny nawet na drugi dzień. Składniki proste, każdy raczej posiada je w domu.

 

Turecki deser z kaszy manny

Składniki:

  • 3 szklanki mleka
  • 2 szklanki kaszy manny
  • 2-3 czubate łyżki masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3-4 łyżki pokrojonych orzechów

Wykonanie:

Orzechy mogą być włoskie, laskowe, lub nawet migdały, drobno posiekać. Masło rozpuścić na większej patelni dodać orzechy i 2-3 minuty podsmażyć, dodać kaszę manną, mieszać cały czas na wolnym grzaniu, aż kasza nabierze beżowego koloru. Do mleka dodać cukier i cukier waniliowy, jeśli lubimy słodsze desery możemy cukru dać jeszcze pół szklanki, wymieszać do rozpuszczenia cukru. Kaszę podgrzać na małym grzaniu i zalać mlekiem, wymieszać i wolno podgrzewać, mieszając aż wchłonie całe mleko. Gdy kasza wchłonie mleko, wyłączyć grzanie, przykryć i zostawić na 25 minut. Deser można podawać w pucharkach, lub tak jak robią to w Turcji, nałożyć do filiżanki i odwrócić do góry dnem prosto na talerzyk. Udekorować orzechami i polać leciutko miodem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz