Początek jesieni

17 października 2020

Sałatka Gyros po mojemu

 Sałatka Gyros po mojemu, już dawno zagościła u mnie w domu, bardzo przez nas lubiana. Smaczna, sycąca, taka na co dzień i na imprezę, zawsze się sprawdza. Gyros to przede wszystkim kapusta pekińska i pierś z kurczaka, a poza tym dodatki: kukurydza, papryka, ogórek konserwowy, cebula, majonez i ketchup. 



Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 kapusta pekińska mała
  • 1 papryka czerwona
  • 2-3 ogórki konserwowe
  • 1 cebula
  • 1 puszka kukurydzy
  • przyprawa do gyrosa
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka oleju

Wykonanie:

Pierś z kurczaka umyć, pokroić na paseczki lub w kostkę, dodać przyprawę do gyrosa, wymieszać i zostawić na pół godziny w lodówce, aby mięso nabrało smaku. Na patelni rozgrzać olej i smażyć mięso z każdej strony, obracając je, zmniejszyć grzanie i chwilę poddusić, zostawić aby wystygło. Kapustę pekińską oczyścić z nadpsutych liści jeśli trzeba, umyć i pokroić w drobne paseczki. Paprykę wydrążyć z nasion, umyć i pokroić w drobną kostkę. Tak samo pokroić ogórki konserwowe i cebulę. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Przygotować salaterkę, najlepiej przezroczystą, gdyż sałatka gyros jest warstwowa, wtedy najlepiej się prezentuje. Na dno wykładamy połowę mięsa, przykrywamy kapustą, teraz smarujemy 2 łyżkami majonezu i ketchupem. Następna warstwa to połowa kukurydzy, ogórków, papryki i cebuli. Znowu powtarzamy: układamy pozostałe mięso z kurczaka, na to kapustę, smarujemy majonezem i ketchupem, dajemy kukurydzę, paprykę, ogórki i cebulę. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz