Początek jesieni

3 października 2020

Kalafior faszerowany z piekarnika

 Kalafior faszerowany mięsem mielonym, z dodatkiem tartej marchewki, cebuli, natki pietruszki, pieczony w piekarniku, to bardzo smaczny i szybki obiad. Kalafior faszerowany można jeść sam, ale pasują do niego ziemniaki pieczone, lub gotowane. Danie proste, tanie, zdrowe i robi się szybko.



Składniki:

  • 1 duży kalafior lub 2 mniejsze
  • 250 gram mięsa mielonego z łopatki lub karkówki
  • 1/2 czerstwej bułki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • rozmaryn
  • 1 łyżka gęstego majonezu
  • 1 łyżka gęstej śmietany 12%

Wykonanie:

Kalafior faszerowany


Bułkę namoczyć w mleku lub w wodzie. Mięso umyć, zmielić. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach, a cebulę obraną pokroić w drobną kostkę. Zagotować litr wody z dodatkiem łyżeczki soli i łyżeczki cukru. Kalafior obrać z liści, tak aby pozostał w całości, wrzucić do wrzącej wody zagotować i chwilę obgotować 5 minut lub mniej, aby był miękki i chrupiący, zostawić na sicie aby ostygł. Mięso mielone połączyć z odciśniętą bułką, jajkiem, marchewką, cebulą, natką, doprawić do smaku solą i pieprzem. Kalafior od spodu faszerować masą mięsną, wkładać w każdą wolną przestrzeń, a pozostałe mięso nałożyć tak, aby nie było widać łodyg. Przygotować naczynie do pieczenia, może być żaroodporne, wysmarować dokładnie olejem. Część kalafiora z mięsem obtoczyć w bułce tartej i położyć w naczyniu. Na róży kalafiora ułożyć kawałki masła, nagrzać piekarnik do 180 stopni góra-dół, wstawić kalafiora i piec 35-40 minut. Jeśli kalafior zaczął by się przypiekać za bardzo z góry, należy przykryć folią aluminiową. Pięć minut przed końcem pieczenia, wymieszać majonez ze śmietaną, dodać trochę rozmarynu i pieprzu, polać kalafiora i zapiec. Podawać gorący, z dodatkiem ziemniaków i surówki.

Kalafiory faszerowane i pieczone ziemniaki



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz