Początek jesieni

22 października 2020

Gofry dyniowe

 Gofry z dodatkiem dyni, bardzo smaczne, możemy podać je dzieciom, tym samym przemycimy trochę dyni dla niejadków warzyw. Dyni tak naprawdę nie czuć, gofry mają smak lekko owocowy, są puszyste w środku, a chrupiące zewnątrz. Warto je zrobić jesienią, kiedy dyni wszędzie dużo, a w tej postaci jest naprawdę bardzo dobra.



Składniki:

  • 1 szklanka startej podgotowanej dyni
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju

Wykonanie:

Obraną dynię zetrzeć na tarce, przełożyć do garnka i zagotować, po 2-3 minutach jak dynia zmięknie, wyłączyć grzanie i ostudzić. Białko oddzielić od żółtek, ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do miski włożyć mąkę, proszek do pieczenia, cukier, mleko, olej, szklankę ugotowanej dyni, żółtka i wszystko zmiksować na jednolitą masę. Dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką, smażyć gofry kilka minut. Gofry dyniowe są dobre bez dodatków, ale można podać je z ulubionym dżemem lub cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz