Początek jesieni

1 października 2020

Dynia a' la brzoskwinia

 Dynia a' la brzoskwinia, to dynia na słodko, z dodatkiem cytryny, pomarańczy i galaretki brzoskwiniowej. Bardzo smaczna, nadaje się do ciasta , deseru, ale też do sałatki. Pyszna jest sama prosto ze słoika, najprościej mówiąc jest jak brzoskwinia. Przepis nie jest skomplikowany, raczej prosty i robi się szybko.


Składniki:

  • 2 kg obranej dyni
  • 700 gram cukru
  • 2 cytryny
  • 1 pomarańcza duża
  • 3 szklanki wody
  • galaretka brzoskwiniowa

Wykonanie:

Dynię pokroić w kostkę , trójkąty, prostokąty jak chcemy, ważne aby kawałki były mniej więcej równe. Do dużego garnka wlać 3 szklanki wody, dodać sok wyciśnięty z cytryn i cukier. Pomarańczę dokładnie wymyć, obrać cienko skórkę, bez białej części, pokroić w paski i dodać do syropu. Pomarańczę obrać z białej skórki, pokroić na kawałki, wybrać pestki, całość zmiksować na jednolitą masę i dołożyć do syropu. Syrop zagotować, dodać pokrojoną dynię, zagotować i wyłączyć grzanie. Zostawić na pół godziny. Znowu zagotować, zmniejszyć grzanie, wolno gotować, aż dynia zrobi się szklista. Trudno określić ile czasu, zależy to od dyni. Ja dusiłam 10 minut. Na koniec dodać galaretkę i wymieszać. Przygotować słoiki, wyparzyć je, do gorących słoików nakładać dynię ( dynia musi cały czas być podgrzewana), zalewać syropem, zakręcać nakrętki i stawiać do góry dnem, przykryć kocykiem, muszą stać przykryte, aż wystygną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz