Początek jesieni

30 października 2020

Ciasto makowo-jabłkowe

 Ciasto makowo-jabłkowe to ciasto kruche, a na nim pasy z masy makowej i smażonych jabłek, układane na przemian. Bardzo dobre, masę makową robię sama z maku, ale można tu użyć masę gotową.





Składniki:

Ciasto kruche:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 3/4 kostki masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek
  • 1 budyń waniliowy
  • 4 łyżki cukru( do smaku)

Masa makowa:

  • 250 gramów maku
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 50 gramów rodzynek
  • 2-3 łyżki kaszy manny
  • 1 jajko

Wykonanie:

Mąkę posiekać z masłem i proszkiem do pieczenia. Żółtka roztrzepać z cukrem i śmietaną, dodać do mąki i zagnieść ciasto. 3/4 ciasta rozłożyć na formę 25 x 40 cm wysmarowaną tłuszczem, lub wyłożoną papierem do pieczenia. Resztę ciasta schować do zamrażalnika. 

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i przesmażyć z cukrem. Do zimnych jabłek dodać proszek budyniowy i dokładnie wymieszać.

Mak namoczyć na kilka godzin, a najlepiej na noc, dokładnie odsączyć na sicie i zmielić dwa razy przez maszynkę do mięsa dodając do mielenia po trochu cukier. Na patelni rozgrzać masło, dodać miód i zmielony mak, smażyć mieszając, aby się nie przypalił. Dodać kaszę manną, oraz sparzone gorącą wodą i odsączone rodzynki, zostawić aby masa trochę przestygła. Do przestudzonej masy dodać żółtko jajka i wymieszać. Biało ubić na sztywno i dodać do masy makowej, lekko wymieszać. 

Na kruchym cieście układać pasami wzdłuż masę makową i jabłkową na przemian. Wyjąć cisto z zamrażalnika i zetrzeć na wierzch. Wstawić do nagrzanego 175 stopni piekarnika, góra-dół i piec około godziny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz