Początek jesieni

6 sierpnia 2020

Sałatka z ogórków i zielonej pietruszki

Sałatka na zimę z ogórków i zielonej pietruszki, z dodatkiem marchewki, cebuli i cukinii, słodko-kwaśna, idealna do obiadu i do kanapek. Robię tą sałatkę już od dawna, jest bardzo smaczna i nie za ostra.


Składniki:

  • 3 kg ogórków
  • 1 kg cukinii obranej
  • 500 gram marchwi
  • 4 duże cebule
  • garść zielonej natki pietruszki
  • 2 łyżki soli

Zalewa:

  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Wykonanie:
Marchew obrać, umyć pokroić na krążki i krótko obgotować. Ogórki obrać,  pokroić w plasterki i przełożyć do miski. Cukinię obrać i wydrążyć, pokroić na plasterki, dodać do ogórków razem z obraną i pokrojoną w plasterki cebulą. Sałatkę posypać solą i zostawić na 3 godziny, aby warzywa puściły sok. Pietruszkę drobno posiekać. Warzywa odsączyć z zalewy, dodać pietruszkę, obgotowaną marchewkę i wymieszać. Składniki zalewy zagotować i wlać do sałatki, wymieszać i zostawić na pół godziny. Przygotować słoiki, wyparzyć, wkładać sałatkę, upychając, aby pozbyć się powietrza. Zakręcić słoiki i pasteryzować od zagotowania 20 minut.  Sałatka z cukinii na zimę

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz