Początek jesieni

17 sierpnia 2020

Ciasto z cukinii

Cukinia to ulubione moje warzywo, uniwersalne,  robię ją na ostro i na słodko. Ciasto z cukinii bardzo dobre, w smaku przypomina trochę piernik, pachnie cynamonem, jest wilgotne, pełne orzechów i rodzynek. Robi się to ciasto bardzo szybko, nie potrzeba wiele składników, a przepis jak prawie wszystkie u mnie stary.



Składniki:

  • 2 szklanki startej cukinii
  • 3 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • garść orzechów
  • garść rodzynek

Wykonanie:


Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, najlepiej mikserem. Rodzynki zalać wrzącą wodą, a orzechy drobno posiekać. Do masy jajecznej dodać olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Na koniec dodać obraną i startą na tarce o dużych oczkach cukinię, orzechy i odsączone rodzynki, wymieszać. Przygotować foremkę u mnie 28 x 8 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni góra -dół, wstawić ciasto i piec 55- 60 minut, sprawdzić patyczkiem czy suche. Gotowe ciasto z cukinii posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.czekoladową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz