Początek jesieni

2 czerwca 2020

Ryba Belona wędzona

Ryba Belona to bardzo smaczna i chuda ryba, wyglądem podobna do węgorza, u nas dostępna od maja, kupić ją można nie zawsze. Moim domownikom bardzo smakuje uwędzona. Jest bardzo dobra, łatwo wyjąć z niej ości, bo są koloru zielonego. 


Składniki:

  • 2-3 całe ryby
  • 1 litr wody
  • 80 gram soli

Wykonanie:
Rybę umyć, pokroić na mniejsze kawałki, można w całości, ale ja wolę porcje gotowe. W szklanym naczyniu zalać je zimną wodą z solą, tak aby ryby były przykryte, można obciążyć talerzem, zostawić w lodówce na 4- 5 godzin. Wyjąć z zalewy, opłukać w zimnej wodzie, do każdego kawałka przywiązać kawałek sznurka zrobić pętelką i powiesić, aby ryba dobrze się obsuszyła. Wędzić dymem najpierw w temperaturze 40 stopni, aby ryby obeschły, potem po godzinie podnosimy temperaturę do 80 stopni, gdy już prawie uwędzone, podnosimy temperaturę nawet do 90 stopni na 20 minut. Ryba jest bardzo smaczna, pięknie pachnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz