Początek jesieni

23 czerwca 2020

Placki z młodych ziemniaków

Placki ziemniaczane z młodych tartych ziemniaków, chrupiące, najlepsze gorące prosto z patelni. Placki robimy całym rokiem, ale te z młodych ziemniaków są najlepsze. Smakują same bez niczego, ale też z dodatkiem sosu, lub na słodko z cukrem czy twarożkiem.


Składniki: 

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 1 czubata łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Sos:

  • 1 jogurt naturalny
  • 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
  • pieprz ziołowy
  • sól

Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na drobnej tarce razem z obraną cebulą. Jeśli ziemniaki mają dużo soku, to trochę go odlać, dodać jajka, mąkę sól i pieprz do smaku i wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz i kłaść cisto łyżką formując placuszki nie za gruba, chyba że takie lubimy. Placki ziemniaczane smażyć po minucie z każdej strony do zrumienienia, układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Sos:
Jogurt wymieszać ze szczypiorkiem, doprawić do smaku pieprzem ziołowym i solą. Placki ziemniaczane podawać na talerzu, a sos obok w miseczce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz