Początek jesieni

7 maja 2020

Snikers

Ciasto Snikers to ciasto kruche, z dżemem najlepiej śliwkowym, posypanym orzechami, rodzynkami, wiórkami kokosowymi, suszonymi owocami i polane polewą czekoladową. Snikers to bardzo proste ciasto, nawet dla tych, którzy dopiero zaczynają przygodę z pieczeniem, piecze się krótko, nie trzeba specjalnie wyrabiać, składniki proste, po prostu nie może się nie udać.


Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka masła
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 nie pełna szklanka cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 litra dżemu śliwkowego
  • po 3 łyżki czubate rodzynek, orzechów, wiórków kokosowych, moreli i śliwek suszonych
  • Polewa czekoladowa:
  • 1/4 kostki masła
  • 3 łyżeczki wody
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 czubata łyżka kakao


Wykonanie Snikersa:


Suszone owoce umyć, i sparzyć gorącą wodą, jeśli są twarde niech trochę się pomoczą, jeśli nie pokroić od razu na mniejsze kawałki. Tak samo pokroić orzechy. Żółtka utrzeć łyżką z cukrem pudrem i ze śmietaną. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, wymieszać,  posiekać z masłem i smalcem. Do mąki z masłem dodać żółtka utarte ze śmietaną i cukrem i zagnieść ciasto. Ciasto schować do lodówki na pół godziny, aby odpoczęło. Foremkę 25/35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, lub posmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto i upiec w nagrzanym piekarniku 180 stopni, przez 25-30 minut. Gorące ciasto posmarować dżemem i posypać bakaliami. Z podanych składników zrobić polewę: wszystkie składniki polewy podgrzać, cały czas mieszając i polać Snikersa, nie trzeba polewy rozsmarowywać, polewać raz przy razie cienkim strumieniem i zostawić do wystudzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz