Początek jesieni

5 maja 2020

Bułeczki pszenne z jogurtem

Bułeczki pszenne, posypane sezamem, mięciutkie, pyszne idealne na śniadanie czy kolacje. Przepis jest prosty, nawet dla początkujących. Ciasto jest miękkie, lekko się wyrabia, a dodatek jogurtu sprawia, że bułeczki nie starzeją się szybko, chociaż są tak dobre, że długo nie poleżą.


Składniki:

  • 500 gram mąki pszennej
  • 25 gram drożdży świeżych
  • 190 ml jogurtu naturalnego gęstego
  • 1/2 szklanki letniej wody 
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka sezamu

Wykonanie:
Drożdże zasypać cukrem, dodać trochę letniej wody i wymieszać, przykryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu, aby podrosły. Mąkę na bułki przesiać do miski, sól rozpuścić w wodzie i dodać do mąki, wyrabiać ręką, dodać drożdże, jogurt i olej, wyrabiać aż ciasto będzie gładkie, lśniące. W razie potrzeby dodać wody lub mąki. Ciasto na bułeczki jest dobrze wyrobione, gdy nie klei się do rąk. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu aby wyrosło. Gdy ciasto podwoi swą wielkość, wyjąć je na posypaną mąką stolnicę i lekko przerobić, uformować wałek i podzielić go na 9 równych części. Formę dopieczenia bułek posypać mąką. Z każdej części ciasta uformować bułeczkę i ułożyć na formie, przykryć ściereczką i zostawić jeszcze, żeby podrosły. Wyrośnięte bułki posmarować letnią wodą lub mlekiem i posypać sezamem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni, wstawić bułki i piec 20-25 minut, zależy od piekarnika, najlepiej bez termoobiegu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz