Początek jesieni

29 kwietnia 2020

Sałata wiosenna z nowalijkami

Wiosna to sezon na wszelkie nowalijki najzdrowsze, ale z własnej działki. Nie każdy ma taką możliwość, ale sałata, rzodkiewka, szczypiorek najlepsze są teraz, więc jedzmy ich jak najwięcej. Sałata wiosenna to połączenie nowalijek, rzodkiewki, szczypiorku, ale też pokrzywy, zerwanej z miejsca oddalonego od drogi,  która teraz jest najzdrowsza, i w tej sałatce prawie nie wyczuwalna, a zbawienna dla naszego organizmu.



Składniki:

  • 1 główka sałaty
  • 6 rzodkiewek
  • szczypiorek
  • młoda pokrzywa
  • jogurt naturalny gęsty
  • śmietana do sałatek
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny


Wykonanie:
Sałatę przebrać, odrzucić gorsze listki, umyć i osuszyć, porwać na mniejsze kawałki i przełożyć do salaterki lub miski. Pokrzywę, najlepiej robić to w rękawiczkach bo trochę parzy, umyć, przebrać i drobno pokroić, dodać do sałaty. Tak samo pokroić wymyty szczypior. Rzodkiewki umyć i pokroić w plasterki, dodać do sałaty i wszystko wymieszać. Śmietanę połączyć z jogurtem, dodać cukier, sok z cytryny i polać sałatę, wymieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz