Początek jesieni

30 marca 2020

Zupa z brukselki

Brukselka to mała kapustka, warzywo bardzo zdrowe, nie każdy ją lubi, a jest smaczna, tylko nie wolno jej rozgotować. Ja często podają ją obgotowaną polaną masłem z przyrumienioną bułką tartą, pyszna też jest zupa z brukselki. Szczególnie powinny ją jeść kobiety w ciąży, zawiera kwas foliowy, tak bardzo potrzebny w tym okresie, ale też polecana dla osób z problemem ciśnienia krwi, które to reguluje.
.
Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 0.5 kg brukselki
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 4-5 ziemniaków
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 30 dkg kurczaka, indyka lub żeberek
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Mięso dokładnie myjemy, zalewamy wodą i gotujemy. Zupę tą możemy ugotować też na rosole, który nam zostanie z poprzedniego dnia. Zbieramy szumowiny, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, sól, zmniejszamy grzanie i wolno gotujemy. Obieramy włoszczyznę, myjemy dokładnie i po 15 minutach dodajemy do zupy. Obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę. Gdy mięso jest już prawie miękkie dodajemy ziemniaki, a po 5 minutach wymytą, obraną z popsutych lisków brukselkę, ja wybieram taką mniejszą. Nie przykrywamy garnka, aby brukselka mogła pozbyć się goryczki, gotujemy jeszcze 8 minut. Do mąki dodajemy trochę wody, rozrabiamy i zaprawiamy zupę. Wlewamy śmietanę, najlepiej 30%, i wsypujemy drobno pokrojoną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz