Początek jesieni

14 marca 2020

Kapusta kiszona gotowana jak dawniej

Kapusta kiszona jest bardzo zdrowa, powinniśmy jeść jej jak najwięcej pod każdą postacią, czy surówki, czy gotowanej. Najczęściej gotujemy z niej bigos, bardzo smaczny, ale dosyć ciężko strawny, ze względu na zawartość dużej ilości mięsa i tłuszczu. Kiedyś często gotowano kapustę mniej tłustą, na kościach czy żeberkach. Jest bardzo dobra,a właściwie gotuje się sama. Taką właśnie kapustę polecam.

Składniki:

  • 1 kg kiszonej dobrej kapusty
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 0,40 kg żeberek lub kości
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka mąki
  • smalec

Wykonanie:
Mięso dokładnie wymyć, zalać wodą, aby tylko je przykryła, zagotować, zebrać szumowiny. Kapustę jeśli nie kwaśna, użyć całą, trochę ją posiekać, jeśli kwaśna trzeba ją opłukać i odcisnąć. Do mięsa dodać liść laurowy, ziele angielskie i kapustę, wolno gotować, aż mięso i kapusta będzie miękka. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć na smalcu na złoty kolor, przełożyć bez tłuszczu do kapusty. Na pozostały tłuszcz wsypać mąkę i przesmażyć na złoto, rozprowadzić wywarem z kapusty i dodać do garnka, zagotować, doprawić do smaku pieprzem, solą , cukrem i majerankiem. Taką kapustę podajemy z ziemniakami, polanymi skwarkami ze zrumienioną cebulką. Bardzo smaczne i treściwe danie.

5 komentarzy:

  1. Pamiętam, dawno temu gotowała tak moja mama i babcia pozdrawiam i dzięki za przypomnienie tego przepisu

    OdpowiedzUsuń
  2. Super smak mojego dzieciństwa 🥰

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja zawsze tak gotuje

    OdpowiedzUsuń
  4. Pamiętam jak moja mama taka gotowała ,ale zamiast zasmażki zasypywała kaszą.

    OdpowiedzUsuń
  5. A moja nie robiła zasmażki, tylko wsypywała płatki owsiane, żeby zagęścić..

    OdpowiedzUsuń