Początek jesieni

19 marca 2020

Ciastka kwiatki smażone

Ciastka kwiatki smażone w głębokim tłuszczu, pulchne, mięciutkie, mogą zastąpić nam takie oszukane pączki, a robi się bardzo szybko. Ciasto z mąki i kefiru, nie wymaga szczególnego wyrabiania, wystarczy połączyć wszystkie składniki, usmażyć i w krótkim czasie mamy pyszne ciastka do kawy, a zapach w domu zachęca do skosztowania tych pulchnych ciasteczek.


Składniki:

  • 250 ml kefiru
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 litr oleju do smażenia
  • 450 gram mąki pszennej
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:
Do kefiru dodać śmietanę wymieszać i dodać sodę, zostawić na 10 minut, naczynie powinno być trochę większe, ponieważ kefir z sodą trochę urośnie. Jajko ubić z solą i cukrem, dodać cukier waniliowy i olej. Zarobić ciasto, połączyć mąkę z masą jajeczną i kefirem, nie trzeba wyrabiać, tylko tyle aby ciasto dobrze się połączyło. Blat kuchenny posmarować olejem i wyłożyć ciasto, można je rozwałkować, ale wałek też trzeba posmarować olejem, lub rękami natłuszczonymi rozprowadzić ciasto na grubość pół centymetra. Szklanką wykrawać kółka, z każdego kółka zrobić kwiatek, za pomocą noża zrobić sześć nacięć na obwodzie kółka w stronę środka, ale środka nie przecinać, zostawić małe kółko w środku kwiatka. Powstałe ciastka smażyć w głębokim tłuszczu w temperaturze 170 stopni, obracając je, z każdej strony do złotego koloru. Ciasteczka smażą się szybko, rosną w czasie smażenia. Po wyjęciu układamy je na tacy wyłożonej ręcznikiem papierowym, a następnie na talerz, posypujemy cukrem pudrem. Ciastka kwiatki pyszne są ciepłe, ale na drugi dzień też są smaczne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz