Początek jesieni

2 lutego 2020

Jajecznica z grzybami

Jajecznica z grzybami leśnymi, świeżymi lub mrożonymi, a nawet z pieczarkami to smaczne danie na śniadanie czy kolację, a nawet na szybki obiad, gdy brak nam czasu.





Składniki:

  • 0,25 kg grzybów
  • 1 cebula
  • 5 jajek
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie:
Grzyby świeże obrać, dokładnie umyć i pokroić, najlepiej je obgotować 15 minut, tak przygotowane odcedzone grzyby można zamrozić, jeśli mamy ich więcej, lub użyć od razu do jajecznicy. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę poddusić, aby zmiękła i dodać grzyby, dusić wszystko kilka minut, ja miałam maślaki, tak że dosyć szybko były miękkie. Jajka wybić do miseczki, dodać sól i pieprz do smaku, rozmącić i wlać do grzybów, wymieszać, jak się jajka zetną, jajecznica gotowa. Grzybów nie musi się gotować, ale wtedy smażenie trwa dłużej, aż grzyby będą miękkie.  Jajecznica z jarmużem

3 komentarze:

  1. Oprócz mrożenia wolę ususzyć i zamknąć w szczelnym pojemniku… to jedyne grzyby, które mają po usłyszeniu przyjemny zapach, który oddają potrawie… pozdrawiam…😊

    OdpowiedzUsuń