Początek jesieni

18 lutego 2020

Bułeczki z budyniem

Drożdżowe bułeczki, a w środku budyń waniliowy, to smaczny dodatek do kawy czy herbaty, ale też mogą być na drugie śniadanie do szkoły dla dzieci.


Składniki:
  •  0,5 kg mąki pszennej
  • 50 gram drożdży 
  • 50 gram masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 5 czubate łyżki cukru
  • 1 budyń waniliowy na 3/4 litra mleka
  • 3/4 l mleka
  • cukier do budyniu
  • 1 jajko do posmarowania bułeczek
Wykonanie:
Mleko lekko podgrzewamy. Do drożdży dodajemy pół łyżeczki cukru, łyżeczkę mąki i mleko, mieszamy zostawiamy, aby podrosły. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, jajko i żółtko ubite z cukrem i cukrem waniliowym, wyrabiamy do połączenia składników, po trochu dolewamy mleko, a na koniec wlewamy rozpuszczone, ale nie gorące masło, wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Budyń ugotować według przepisu z cukrem i ostudzić. Jak wyrośnie ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką, dzielimy na 3 części. Każdą część rozwałkować na prostokąt, posmarować 1/3 budyniu i zwinąć w roladę, a potem pociąć na paski 3-4 cm. Powstaną nam bułeczki, które  układamy w formie, przykrywamy ściereczką i zostawiamy jeszcze, aby podrosły. Gdy bułki podrosną smarujemy je rozmąconym jajkiem. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy bułeczki około 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz