Początek jesieni

23 lutego 2020

Budyń z brzoskwinią

Prosty deser, czyli budyń waniliowy, z brzoskwiniami, galaretką brzoskwiniową i wisienką, najszybszy deser, na co dzień i od święta, tak samo smakuje latem jak i zimą. 


Składniki:

  • 1 budyń waniliowy na 3/4 l mleka
  • 3/4 l mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 3 brzoskwinie w syropie
  • wiśnie do dekoracji

Wykonanie:
Galaretkę rozpuścić w 1 1/2 szklanki wrzącej wody, dokładnie wymieszać i zostawić do stężenia. Brzoskwinie odsączyć z syropu i pokroić w cząstki. Ugotować budyń według przepisu. Do czterech pucharków włożyć 3 kawałki brzoskwini, wlać gorący budyń, resztę brzoskwiń ułożyć na wierzchu lekko wciskając w budyń. Galaretkę pokroić w dużą kostkę, ułożyć na wierzchu budyniu, a na środek wiśnie, lub inne owoce, mogą być też rodzynki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz