Początek jesieni

15 stycznia 2020

Sałatka resztkowa

Często się zdarza, że w lodówce mamy resztki jedzenia, jakieś warzywa, mięso czy wędliną. Szkoda, żeby się zmarnowało np. pół kapusty pekińskiej, albo pieczona pierś z obiadu. Tak powstała sałatka resztkowa, ale tak nam posmakowała, że często ją robimy.


Składniki:

  • pieczona pierś z kaczki
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 6 suszonych pomidorów
  • 3 konserwowe ogórki
  • 3 kawałki papryki konserwowej
  • 1 małe jabłko
  • 1 marchewka gotowana(z rosołu)
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżka oleju od pomidorów

Wykonanie:
Kapustę umyć, drobno pokroić i odrobinę posolić. Pomidory suszone pokroić w paseczki, a ogórki, marchewkę, paprykę i jabłko w kosteczkę. Pierś z kaczki bez skóry pokroić w kostkę, przełożyć do salaterki dodać resztę warzyw pokrojonych, posypać oregano, polać olejem i wymieszać. doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę resztkową wstawić do lodówki, aby smaki się połączyły. Smaczne i proste danie na kolacje gotowe. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz