Początek jesieni

10 stycznia 2020

Pączki czekoladowe z dziurką

Pączki czekoladowe z dziurką, z dodatkiem jogurtu, delikatne, puszyste, proste i szybkie w wykonaniu.



Składniki:

  • 600 gr mąki pszennej
  • 50 gr kakao
  • 60 gr masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 180 gr cukru
  • 1 łyżka rumu
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • cukier puder 

Wykonanie:
Masło rozpuścić i ostudzić. Wszystkie suche składniki mąkę, kakao, sól, proszek do pieczenia wsypać do miski i dokładnie wymieszać. Jajka i żółtko ubić z cukrem na puszystą masę, dodać jogurt, rozpuszczone zimne masło i rum, wszystko wlać do miski z suchymi składnikami i wymieszać. Ciasto na pączki będzie się trochę lepić, należy włożyć je do lodówki na 1-2 godziny, aby stężało. Jeśli ciasto jest jeszcze klejące, dodać trochę mąki, zależy to jaki był gęsty jogurt, dlatego trudno określić ilość mąki. Ciasto podzielić na cztery części, wałkować na grubość 1 cm i wycinać pączki szklanką, a w środku każdego kółka wyciąć małym kieliszkiem otwór. Olej rozgrzać do 180 stopni, smażyć pączki po 3 minuty z każdej strony, obracając je. W czasie smażenia pączki czekoladowe znacznie urosną. Wyłożyć pączki na tacę, posypać cukrem pudrem, lub polać lukrem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz