Początek jesieni

18 stycznia 2020

Babeczki jogurtowe z jabłkiem

Babeczki zwane także muffinkami uwielbiane nie tylko przez najmłodszych, są pysznym dodatkiem do kawy czy herbaty. Dodatek jogurtu sprawia, że są wilgotne, długo zachowują świeżość, a z kawałkiem jabłka w środku smakują wybornie. Robi się je bardzo szybko.


Składniki:
  • 180 ml jogurtu pełnotłustego naturalnego
  • 1 kubeczek cukru
  • 1 kubeczek oleju
  • 3 kubeczki mąki
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1 duże jabłko
  • foremki do babeczek
Wykonanie:
Wszystko mierzymy  kubeczkiem od jogurtu. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać resztę składników, wymieszać mikserem na najniższych obrotach do połączenia się składników, nie trzeba wyrabiać czy ubijać, wystarczy wszystko połączyć dokładnie. Jabłko obrać, pokroić w cząstki i każdą cząstkę przekroić jeszcze na pół. Foremki papierowe włożyć do formy na babeczki, po dwie łyżki ciasta nakładać do foremek, w środek każdej babeczki włożyć kawałek jabłka. Piekarnik nagrzać do 170 stopni, wstawić babeczki i piec 35 minut. Babeczek wychodzi z tej porcji 25. Smacznego! Rogaliki bez jajek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz