Początek jesieni

6 grudnia 2019

Surówka z kalarepki

Dodatkiem do każdego drugiego dania powinna być porcja warzyw, najlepiej surowych, lub gotowanych na parze. Surówka z kalarepki jest bardzo prosta i szybka, a zawiera dużo potrzebnych witamin i mikroelementów.


Składniki:

  • 1 kalarepka
  • 1 duża marchew
  • 2 jabłka
  • sól
  • cukier
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oleju spod suszonych pomidorów

Wykonanie:
Kalarepkę i marchew obrać, umyć, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć tak jak marchew. Cytrynę sparzyć, wycisnąć sok. Kalarepkę, marchew i jabłka włożyć do salaterki, polać sokiem z cytryny, posypać odrobiną soli, cukru, jeżeli jabłka są słodkie nie trzeba cukru, dodać olej i dobrze wymieszać. Surówkę przygotować co najmniej pół godziny przed obiadem, aby warzywa zmiękły i całość nabrała smaku. Surówka z kalarepki jest smaczna, można ją podać do mięsa, ale też do ryby. Smacznego!   Zobacz także Bukiet z warzyw

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz