Początek jesieni

27 grudnia 2019

Rolada szpinakowa

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem, idealna na przystawkę, na święta czy imprezę, sprawdza się na każdą porę roku, smaczna i prosta w przyrządzeniu.


Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonego mielonego szpinaku
  • 2 łyżki masła
  • 4 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • ser kremowy naturalny
  • 150 gram wędzonego łososia w plastrach

Wykonanie:
Szpinak rozmrozić, odsączyć z wody na sitku. Masło rozpuścić na patelni, dodać szpinak i przesmażyć chwilę, dodać do smaku soli i pieprzu. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Wystudzony szpinak połączyć z żółtkami, wymieszać dokładnie łyżką. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli, połączyć delikatnie ze szpinakiem. Wyłożyć na foremkę, wyrównać na jednakową grubość. Wstawić do piekarnika i piec 10- 13 minut. Po upieczeniu przykryć papierem do pieczenia, delikatnie odwrócić, zdjąć papier na którym piekła się rolada, zostawić do wystudzenia. Serek połączyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posmarować nim całą roladę. Na serku ułożyć plastry wędzonego łososia, zwinąć roladę i schować do lodówki, aby stężała. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz