Początek jesieni

1 grudnia 2019

Keks domowy

Keks domowy to ciasto, które można upiec wcześniej, zyskuje wtedy na smaku. Proste zawsze się udaje, trzeba tylko trzymać się przepisu. Keks domowy to idealne ciasto na święta, uroczystości, ale też na niedzielę.


Składniki:

  • 250 gram masła
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jaj
  • szczypta soli
  • 4 łyżki rumu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dkg rodzynek
  • 20 dkg różnych bakalii: orzechów, migdałów, suszonych moreli, daktyli, skórki pomarańczowej, śliwek suszonych

Wykonanie:
Rodzynki sparzyć, odsączyć namoczyć w podgrzanym rumie. Orzechy, migdały pokroić drobno. Śliwki suszone i inne suszone owoce namoczyć, aby zmiękły i pokroić. Masło roztopić i ostudzić. Jajka ubić z cukrem, dodawać po trochu mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia , rozpuszczonym zimnym masłem, dobrze zmiksować. Rodzynki wraz z rumem dodać do keksu, pozostałe owoce dobrze odsączyć, oprószyć mąką i dodać do ciasta, orzechy, migdały i na koniec odrobinę soli. Keks przełożyć do 2 małych foremek keksowych, wyłożonych papierem do pieczenia, lub do jednej dużej wąskiej foremki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, włożyć keks i piec godzinę, sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche. Keks domowy ma dużo bakalii, zachowuje dosyć długo świeżość. Smacznego!   Ciasto Żebrak


4 komentarze:

  1. Przepyszny i przynajmniej wiadomo, co jest w srodku, bo w sklepowych to roznie bywa

    OdpowiedzUsuń
  2. Odkrycie roku! Robię z samych miękkich owoców (koniecznie żurawina) i daje niemal 2 razy więcej owoców. Wychodzi super smaczne:D

    OdpowiedzUsuń