Początek jesieni

20 grudnia 2019

Gałąź wigilijna

Gałąź wigilijna ciasto typowo bożonarodzeniowe, pochodzące z Francji. Jest to rolada biszkoptowa, kształtem przypominająca suchą gałąź, polano,  może być nadziana kremem, lub dżemem.


Składniki:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • dżem śliwkowy
  • aromat rumowy

Polewa:

  • 1/3 kostki masła
  • 5 czubatych łyżek cukru
  • 3 łyżki ciepłej wody
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1/2 tabliczki czekolady

Wykonanie:
Żółtka utrzeć do białości z połową cukru. Białka ubić dodać sól, i resztę cukru. Połączyć delikatnie obie masy, przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piekarnik nagrzać do 165 stopni, upiec ciasto przez 30 minut. Wyjąć, zdjąć papier, położyć ściereczkę i razem ze ściereczką zwinąć ciasno ciasto, zostawić do wystygnięcia. Do dżemu dodać trochę aromatu, wymieszać. Roladę delikatnie rozwinąć, posmarować dżemem, zwinąć, zaczynając od końca. Z każdego końca rolady odciąć kawałek na ukos, posmarować dżemem i przylepić z boku do rolady, tworząc suchą gałąź. Zrobić polewę : wszystkie składniki polewy podgrzać do chwili połączenia składników, cały czas mieszać. Polewą polać gałąź, widelcem porobić bruzdy, aby gałąź wyglądała na naturalną. Na koniec można posypać gałąź wiórkami kokosowymi, orzechami lub cukrem pudrem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz