Początek jesieni

16 grudnia 2019

Barszcz czerwony ze śmietaną

Barszcz czerwony ze śmietaną zupa treściwa, zdrowa i prosta. Najlepsza jest z dodatkiem zakwasu z buraków.

Składniki:

  • 0,40 kg żeberek lub kości wieprzowych
  • 1 kg buraków
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 1 szklanka zakwasu z buraków lub 1 -2 łyżki soku z cytryny
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • kilka ziaren pieprzu
  • sól
  • 1/2 jabłka
  • 4 łyżki śmietany 30%

Wykonanie:
Mięso dokładnie wymyć, zalać 1 litrem wody i zagotować, zebrać szumowiny, zmniejszyć grzanie i wolno gotować. Włoszczyznę obrać, umyć dodać do zupy razem z obraną cebulą. Buraki obrać, umyć, pokroić w cienkie plasterki i dodać do barszczu, trochę posolić, dodać ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Gotować, aż wszystko będzie miękkie. Wlać zakwas z buraków, lub dokwasić sokiem z cytryny, dodać jabłko, zagotować, doprawić solą i pieprzem do smaku. Jeśli lubimy gęste zupy, można barszcz zagęścić, jedną łyżkę mąki rozrobić w odrobinie zimnej wody i zaprawić barszcz. Na koniec dodać śmietanę. Barszcz czerwony podaje się z ziemniakami ugotowanymi . Smacznego!

3 komentarze:

  1. Bardzo smaczny i lagodny barszczyk. W sam raz, aby dzieci sprobowaly tej zdrowiej zupy :-) Czy to jablko mozna zblendowac z zupa?

    OdpowiedzUsuń
  2. Można, jabłko dodaje słodyczy, a jest zdrowe, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszny barszcz. Uzywam wlasnego zakwasu zrobionego z tej strony. Tak powinien smakowac barszcz. Bardzo dziekuje za prosty i dokladny przepis :-)

    OdpowiedzUsuń