Początek jesieni

14 listopada 2019

Sernik Pianka

Przepisów na serniki jest bardzo dużo, moim ulubionym, który najczęściej piekę jest sernik Pianka. Jest bardzo delikatny, puszysty i zawsze się udaje.


Składniki:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 3/4 szklanki oleju
  • cukier waniliowy
Ciasto kruche:
  • 15 dkg mąki
  • 7,5 dkg cukru
  • 7,5 dkg masła
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
Najpierw robimy ciasto kruche, które będzie na spodzie sernika. Wszystkie składniki ciasta, oprócz jajka posiekać, dodać jajko i zagnieść ciasto kruche. Przygotować prostokątną blaszkę, wyłożyć ją papierem do pieczenia, lub posmarować margaryną i posypać tartą bułką. Ciastem wylepić całe dno blaszki. Sernik: żółtka oddzielić od białek, ubić z cukrem, dodać cukier waniliowy, dodawać po łyżce sera z wiaderka. Na koniec dodajemy olej, budyń i kaszę manną. Białka ubijamy na sztywno, musi piana stać, delikatnie mieszamy z masą serową i wylewamy na przygotowane ciasto kruche. Pieczemy w temperaturze 170 stopni około godziny. Po upieczeniu nie wyjmujemy od razu z piekarnika, tylko otwieramy drzwiczki na 15 minut i dopiero wyjmujemy. Sernik Pianka gotowy. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz