Początek jesieni

29 listopada 2019

Pasztet domowy

Pasztet domowy smakuje najlepiej, choć wymaga trochę pracy. ale może zrobić go każdy kto ma ochotę.

Składniki:
  • 1,8 kg ćwiartek z kurczaka, lub cały kurczak
  • 1 kg chudego mięsa wieprzowego( żeberka schabowe)
  • 0,80 kg podgardla lub surowego boczku
  • 0,20 kg wątróbki
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 2 czerstwe bułki
  • 3 jajka
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • gałka muszkatołowa

Wykonanie:
Mięso na pasztet dobrze wymyć, zalać wodą i zagotować, zebrać szumowiny. Marchew i pietruszkę obrać, umyć i dodać do mięsa razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Osolić zmniejszyć ogień i ugotować do miękkości mięsa. Wątróbkę wymyć i tylko zagotować, dłuższe gotowanie sprawi, że będzie twarda i nie smaczna. Ugotowane mięso wyjąć z rosołu, przestudzić obrać z kości. W rosole namoczyć czerstwe bułki. Mięso, wątróbkę, namoczone i odciśnięte bułki, ugotowaną marchewkę zmielić 2 razy przez maszynkę do mięsa, są specjalne gęste sitka do pasztetu, ale można i normalnymi do mięsa. Do masy dodać żółtka, przyprawy: gałkę zetrzeć, majeranek rozetrzeć w dłoniach, pieprz i sól do smaku. Na koniec ubić białka i delikatnie wszystko połączyć z masą mięsną. Pasztet musi być pikantny. Jeśli masa jest za gęsta dolać rosołu z gotowanego mięsa.  Nałożyć do blaszek i upiec w temperaturze 175 stopni przez 80 minut. Pasztet domowy jest bardzo smaczny z dodatkiem żurawiny do mięs. Smacznego!


11 komentarzy:

  1. Ja trzy dni temu też robiłam tylko z pomieszanego mięsa królika,kaczki,wieprzowiny

    OdpowiedzUsuń
  2. A czym wysmarować blaszkę do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepiej smalcem, a jak w aluminiowej jednorazowej nie trzeba smarować, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli w aluminiowej to zawsze wykładam papierem. Staram się unikać piec w aluminium.

      Usuń
  4. Z takiej proporcji ile wyjdzie blaszek aluminiowych

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja wiem do czego ale ktoś mógłby nie wiedzieć, po co te jajka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jajka w pasztecie są tak samo potrzebna jak w kotletach mielonych, dzięki nim pasztet się trzyma, można ładnie go pokroić, białko można dodatkowo ubić, dodają także smaku, pozdrawiam!

      Usuń
  6. Zgadzam się😃

    OdpowiedzUsuń