Początek jesieni

13 listopada 2019

Leniwe pierogi

 W Domu pełnym mięty... jak już wcześniej wspominałam, staramy się nie marnować żywności, a wręcz przeciwnie wszystko wykorzystać. Z wczorajszego obiadu zostały nam ziemniaki, dziś zrobimy z ich udziałem pierogi leniwe.


Składniki:

  • 60 dkg ziemniaków ugotowanych
  • 70 dkg sera białego
  • 1 jajko
  • mąka pszenna
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 8 dkg masła
  • 2 dkg bułki tartej
  • 1 łyżka soli
  • cukier

Wykonanie:
Zimne ugotowane ziemniaki wraz z serem zmielić przez maszynkę do mięsa lub przetrzeć przez praskę. Włożyć do miski, podzielić na 4 części, wyjąć jedną ćwiartkę, a w puste miejsce wsypać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i mąkę pszenną, tyle żeby mąka zrównała się z ziemniakami i dołożyć wyjętą ćwiartkę. Dodać jajko i zagnieść ciasto tak, aby wszystko się połączyło. W dużym garnku zagotować wodę z solą. Z ciasta zrobić wałki, każdy wałek spłaszczyć, nożem kroić ukośne romby. W  każdym pierogu po środku zrobić palcem wgłębienie. Wrzucać pierogi na gotującą wodę, jak wypłyną do wierzchu zmniejszyć gaz, gotować 5 minut. Na patelni rozgrzać masło i zrumienić bułkę tartą. Pierogi leniwe wyjąć łyżką cedzakową na talerz, polać zrumienioną bułką tartą i posypać cukrem. Smacznego!

4 komentarze:

  1. A co się stało z czwartą częścią wyjętą z miski???

    OdpowiedzUsuń
  2. Piszę 4-tą część ziemniaków wyjąć z miski,a uzupełnić mąką

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak,1/4 to jest potrzebna ilość mąki do pierogów, a następnie dołożyć to co wyjęliśmy i zagnieść ciasto, pozdrawiam!

      Usuń