Początek jesieni

27 września 2019

Zupa z kalarepki

Witam w Domu Pełnego Mięty, dziś pachnie u nas Zupa z Kalarepki, bardzo delikatna, zdrowa i szybka w przyrządzeniu. Przepis na 1,5 litra zupy .


Składniki:
  •  włoszczyznę:
  •  pietruszkę
  •  marchewkę dużą lub 2 małe
  •   kawałek selera
  •  kalarepę dużą lub 2 małe
  •  4-5 ziemniaków
  • 1 pomidorek
  •  kawałek mięsa z kurczaka lub wieprzowiny z kością
  •  koperek zielony
  •  1 łyżka mąki do zaprawienia zupy 
  •  2-3 łyżki śmietany 
  Gotujemy wywar z kurczaka przez 10 min, dodajemy włoszczyznę bez marchewki, marchewkę kroimy w kostkę i dodajemy po 10 minutach, kroimy kalarepkę w kostkę, dodajemy do zupy, po chwili dodajemy pokrojone ziemniaczki, pomidora sparzyć, obrać ze skórki pokroić w kostkę i do zupki dodać. Doprawić solą i odrobiną pieprzu, jak ziemniaczki miękkie zaprawić zupę mąką, dodać śmietanę i zieleninę. Zupa jest bardzo dobra, pożywna, dzieci chętnie ją jedzą. Smacznego!

A na drugie danie  może  Schab w sosie pieczarkowym 

    1 komentarz: